Foto: Frank Bluiminck. Fotograaf: Norbert Waalboer.

Voorwoord Frank Bluiminck

Alle kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien. Dat is de doelstelling van het programma Zorg voor de Jeugd waar wij als branches gespecialiseerde zorg voor jeugd ons actief voor inzetten. Dat zo thuis mogelijk niet altijd eenvoudig is, blijkt uit de indrukwekkende interviewverhalen van dit magazine.

Ik denk dan aan het verhaal van Petri, een licht verstandelijk beperkt jongetje met het syndroom van Prader-Willi en autisme. Samen met verschillende hulpverleners proberen zijn ouders het gezin draaiende houden zodat Petri fijn thuis kan opgroeien. Hoe broos die ondersteuning is, wordt zichtbaar als één van de ouders uitvalt of plots de coronacrisis zich aandient.

Hoe belangrijk samenwerking met het gezin is, blijkt ook uit de lange weg van Steven en zijn moeder. Door de Multi Dimensional Family Therapy, ging het langzaamaan beter. De simpele vraag: “Wat wil je zelf?” was voor Steven de trigger om zelf weer de regie te nemen. Zijn therapeut durft te vertrouwen op de veerkracht van het gezin en de kracht van intensieve systeemtherapieën, in plaats van jongeren uit huis te plaatsen. Om daar toekomstige professionals ook van te overtuigen, neemt opleider Thimo van der Pol Steven zelfs regelmatig mee op collegetour.

Wat zijn de alternatieven voor een jongere waarbij geslotenheid de enige optie lijkt? En wat is veiligheid eigenlijk? Dat zijn de belangrijkste vragen waar gedragswetenschappers en psychiaters hun hoofd over buigen in de Masterminds. In dit magazine delen twee gedragswetenschappers hun dilemma’s met elkaar om zo verder te komen.

Om kinderen en gezinnen met complexe problemen thuis sneller de best passende zorg te bieden, zien we dat professionals uit de jeugd- en opvoedhulp, jeugdggz en gehandicaptenzorg ook steeds meer samenwerken. Een mooi voorbeeld is het Intersectorale Multidisciplinaire Ambulante Team in Noordoost-Brabant waar professionals uit de verschillende sectoren hun expertise bundelen en tegelijkertijd van elkaars expertise leren.

Samen leren is en blijft hét belangrijke thema voor onze professionals en bestuurders van jeugdhulporganisaties voor de komende jaren. Zo leren professionals van de levensverhalen van jongeren in het project Ketenbreed leren. Ook de StroomOP-beweging, met toonaangevende professionals die het echt anders willen, krijgt steeds meer voet aan de grond. Hoe ze dat precies doen, is in dit magazine overzichtelijk op een rij gezet.

Transformeren kost tijd en energie, zeker in deze ingewikkelde tijd met wachtlijsten, negatieve publiciteit, financiële en personele tekorten. Ik blijf vertrouwen op een goede afloop. Dat baseer ik op de gedrevenheid van vele jeugdhulpprofessionals in onze organisaties om samen met de kinderen en de gezinnen de jeugdhulp steeds beter te maken, zo thuis mogelijk. En op het feit dat organisaties er hard aan werken om de professionals te geven wat ze daarvoor nodig hebben. Sluit je aan bij een van de vele projecten, bedenk wat jij nu al anders kan doen in jouw dagelijkse werkpraktijk. Ga het gesprek aan met collega’s. Luister naar de verhalen van ouders en jongeren. Laat je niet weerhouden door ja-maars, maar neem de lead. Je zult zien dat je er energie van krijgt. En dat goed voorbeeld doet volgen.

Ik nodig je uit om mee te doen,

Namens de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd Frank Bluiminck Directeur VGN

www.magazines.voordejeugd.nl | Wil je een technische kwetsbaarheid melden? Klik hier.

Nr.3 juli 2021